My Home Sweet Home Decoration…

Posted: June 6, 2013 in Roms

Hari ni balik awal kat umah coz rasanya hari adalah hari yang paling rilex dan tenang kat opis.

So…ada lah masa mau menulis sesuatu kat Blog Roms ni. Hehehehhee…..di pendekkan cerita just mau share bagaimana saya buat dekorasi rumah jenis apartment yang hanya seluas 750 kaki yang telah saya diami lebih daripada 4 tahun. Kebanyakan idea dekorasi saya perolehi melalui majalah Impiana dan Apartment dan juga Anjung dari keluaran kumpulan Karang Kraf.

image

Yang diatas tu adalah bahagian dinning table…sengaja simpan 3 buah cermin panjang kat sana supaya ruang yang sempit ni nampak luas sedikit coz saya dah simpan kertas dinding yang agak gelap sikit warnanya tapi akan menghasilkan impak dramatik pada waktu malam sewaktu lampu dipasang.

image

Masih lagi pic dimeja makan…untuk ruang nampak lebih luas saya simpan juga cermin yang berukuran 1 kaki setiap satunya dan saya susun seluas 8 x 3 kaki agar ruang ini nampak lebih terbuka dan pantulan cahaya dari tingkap rumah akan memberi sedikit kecerahan pada rumah. Tema pada ruang ni adalah warna2 pastel seperti coklat.

image

image

Di atas adalah ruang tamu iaitu tempat yang saya selalu bersantai2 menonton DVD Korea…hehehhee…masih juga mengekalkan warna2 pastel. Namun pada ruang ini saya langsung tidak menggunakan kertas dinding…semuanya ada hasil tangan saya sendiri menggunakan teknik cat. Memang penat dan banyak kerja dalam teknik ni. Memandangkan ruang adalah sangat terhad maka saya memilih sofa jenis L-Shape untuk memenuhi ruang ini secara optimum.

image

Di atas adalah gambar keseluruhan ruang. Langsir saya sengaja letak tinggi hingga ke paras siling agar dinding rumah nampak lebih tinggi. Konsep minimalis saya terapkan dalam ruang ini.

image

Ini pun antara sudut kegemaran saya yang saya penuhi dengan album2 gambar. Warna coklat dibawah pada dinding adalah kertas dinding dan pada bahagian atas dinding adalah teknik cat. Ringkas sahaja.

image

Ruang dapur agak sempit sedikit. Saya hanya tambahkan built in kabinet berbentuk L-Shape yang saya tempah di Q-Kitchen, Putatan. Harganya juga amat berpatutan. Sekali lagi teknik cat saya gunakan pada ruang atas dinding agar tidak nampak kosong. Kalau ada rezeki mau tambah kabinet atas pula…hehehehe…

Errrmmm…itu saja rasanya pada petang ni. See u on the next post!🙂

Comments
  1. amy says:

    cantiknya rumah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s