SPIRULINA. Apa Kebaikannya?

Posted: June 7, 2013 in Info

Kali ni mau share pasal pengambilan Spirulina. Saya dah makan benda ni lebih dari 3 tahun. Mesti rasanya anda fikir itu untuk satu jangkamasa yang lama kan! Mengapa saya ambil Spirulina lebih daripada 3 tahun dan hingga ke hari ni saya masih mengambilnya? Haaa….ni mau cerita sikit apa yang berlaku kepada saya. Dulu sebelum mengambil spirulina…punyalah susah mau bangun pagi! Sudahlah saya memang liat mau bangun pagi dan kaki mesti kebas2 waktu bangun. Selain tu penghadaman pun macam kurang bagus. Jerawat di muka pun selalu timbul. Tapi setelah pengambilan spirulina ni setiap hari hampir 10 biji semua apa yang saya katakan di atas telah hilang.

Kalau anda masih tercari2 apakah suppliment yang mahu anda ambil…..saya cadangkan cuba spirulina. Memandangkan saya menambil Spirulina dari syarikat Elken…maka saya kongsi khasiat Elken Spirulina. Harganya pun tidah mahal sangat… 🙂

20130608-010834.jpg

Spirulina adalah langkah pertama untuk pemakanan yang seimbang dalam kehidupan harian kita.. Ia mengandungi lebih 60 jenis nutrien termasuk 46 jenis nutrien penting.. Ketika kita sedang makan, pernahkah kita fikir tentang jumlah kalori yang kita ambil?? Ataupun kita sudah merasa yang kita betol2 sihat dengan setiap hidangan makanan yang kita makan??

Statistik daripada WHO dan penduduk di AS
Cara hidup yang moden pd zaman sekarang yang dah menyebabkan pemakanan kita tidak seimbang spt fast food yang menghidangan makanan yang pantas dan mudah.. Bermaksud kita semua lebih cenderung terhadap keadaan badan yang berasid disebabkan pemakanan yang tinggi lemak, karbohidrat, kolestrol, gula, kalori, garam dan ianya rendah vitamin, mineral dan protein tumbuhan yang kita perlukan..

” Pemakanan yang seimbang adalah dengan pengambilan 80% makanan BERALKALI dan 20% makanan BERASID.” (Dr. Ragner Berg dari Amerika Syarikat)
Walaubagaimanapun, pilihan makanan beralkali tidak banyak dan sangat terhad.. Ianya dikategorikan:

Sayur-sayuran
Telur putih
Buah-buahan
Keju
Alga

Sebahagian besar daripada kita mengambil multivitamin yang dijual di pasaran untuk mengisi kekurangan nutrisi dalam tubuh kita.. Tapi adakah kita benar-benar mendapat manfaat daripada multivitamin yang kita ambil itu?? Bukan semua multivitamin yang terdapat dalam farmasi adalah semulajadi, dan seringkali tidak dilabel untuk membezakan antara vitamin semulajadi dan sintetik kerana multivitamin sintetik mungkin menyebabkan kesan sampingan seperti batu buah pinggang, keguguran rambut, penglihatan kabur, kerosakan hati, sakit kepala dan sebagainya..

Jadi, pilihan yang paling mudah dan selamat adalah dengan pengambilan Spirulina sahaja kerana Spirulina 1000 kali lebih tinggi kandungan nutriennya berbanding dengan rumpai air dan sayur-sayuran. Apabila dimakan setiap hari, spirulina akan menggantikan mana-mana nutrien yang kurang didalam diet seperti kekurangan buah-buahan dan sayur-sayuran; membekalkan nutrian seimbang; dan memperbaiki keadaan badan berasid.

Walaupun dibanjiri dengan pelbagai spirulina jenama lain yang ada di pasaran sekarang, jenama Elken tetap mandahului carta teratas kerana telah dipercayai melebihi 15tahun yang lalu..

Kenapa ELKEN SPIRULINA dikatakan sebabagai Raja Spirulina??
Terdapat 3 keunikan:

Keunikan 1 – Pengesahan Organik

– Pasti mengandungi 46 jenis nutrien perlu, kerana nilai nutrisi makanan organik mengandungi 4 kali lebih tinggi berbanding dengan makanan yang dihasilkan oleh kaedah perkebunan biasa.
– Ia memastikan pengambilan nutrien dalam kadar yang seimbang. Komponen nutrien EKLEN SPIRULINA adalah berkadaran dengan jumlah yang diperlukan oleh badan Berdasarkan Saranan Keperluan Harian (RDA).
– Memastikan kepekatan nutrien yang tinggi.

Keunikian 2 – Menggalakkan kesihatan dan pemulihan

Beta-Karotena – 25x lebih tinggi daripada lobak merah
Xantofil – dijumpai dalam daun hijau tumbuhan
Fikosianin – hanya dijumpai dalam alga biru-hijau
Klorofil A – 30x lebih tinggi drp rumput gandum
Vitamin B12 – 2.5x lebih tinggi drp hati lembu
Zat Besi – 56x lebih tinggi drp sayur bayam
Asid Gama-Linolenik (GLA) – 3x lebih tinggi drp Minyak Evening Primrose
Super-Oxide Dismutase (SOD) – membantu melambatkan proses penuaan dan meningkatkan sistem keimunan
Protein – 5x lebih tinggi drp susu lembu

Selepas pengambilan EKLEN SPIRULINA, kepekatan Beta-Karotena dalam darah adalah 3 kali lebih tinggi daripada mereka yang tidak mengambilnya.

“Asap rokok dan alkohol akan mengurangkan kepekatan Beta-Karotena dalam darah sebanyak 2 kali ganda dibandingkan dengan org biasa. Oleh itu, mereka yang merokok dan meminum alkohol patut mengambil EKLEN SPIRULINA untuk meningkatkan jumlah Beta-Karotena dalam darah mereka.“ (Kajian klinikal oleh Dr Yasumasa Kodo)
Keunikan 3 – Pengasas Termasyur dan Pengiktirafan Antarabangsa
Pengasas Termasyur – kajian dan pembangunan

Pengiktirafan Dunia :-
* Persijilan Organik oleh COAA
* Pengesahan Persatuan Makanan Kesihatan Jepun (JHFA)
* Anugerah Pingat Emas daripada 4 pertubuhan/perbadanan kerajaan bertauliah

Pengiktirafan2 yang lain:
“Makanan Terbaik Masa Depan”
-Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAQ), Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-

“Supleman Nutrien Unggul”
-Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), Amerika Syarikat-

“Spirulina ialah Supleman Kesihatan untuk Manusia Abad Ke-21″
-Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHO-

“Spirulina ialah Makanan Paling Sesuai untuk Abad Ke-21″
-Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAQ), Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-

“Makanan Semulajadi Terbaik”
-Ekspo Makanan Antarabangsa Jerman Barat-

“Spirulina ialah Satu daripada 38 Jenis Supleman Kesihatan”
-Persatuan Kesihatan Jepun-

🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s