Senarai 50 Kata Laluan (Password) Yang Sering Diguna Pakai.

Posted: June 8, 2013 in Info

Computer Web Signin User Security

 

 

Ni nak kogsi senarai 50 kata laluan yang sering digunakan. So, entry kali ni Roms nak kongsi pasal kata laluan yang lemah yang sering digunakan. So, sila kukuhkan kata laluan anda jika anda tersenarai dalam serarai dibawah.

 

1

 

Satu kumpulan hacker yang terkemuka iaitu The Gnosis pernah melancarkan serangan hacker berprofil tinggi pada rangkaian yang paling popular di dunia blog. Mereka mendakwa bahawa telah hack 1,3 juta password pengguna, 188,279 telah ditunjukkan kepada orang ramai. Ini adalah 50 password popular yg terlalu “lemah”.

Korang telitilah carta kat atas tu. Pengguna paling gemar pakai password 123456. Penggunaan password yang tak selamat camtu boleh mengundang risiko kepada pemiliknya. Tak tau la sama ada diorang memang suka nombor tu atau diorang memang taktau pasal keselamatan dalam internet. Kalo hacker tu jenis baik macam Rilekscrew takpela sebab diorang ni hanya nk test-test je, kalau yg jahat-jahat tu habislah. Kemungkinan diorang akan guna akaun korang untuk wat jahat…

 

WorstPassword-Infographic

 

 

Info ini saya kongsi daripada Blog Ammar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s