Misteri manusia Berkulit Biru!

Posted: July 1, 2013 in Berita, Info
Tags: , , ,

biru

 

Bagi sesetengah kepercayaan, kulit biru biasanya merujuk kepada sifat dewa. Misalnya, Dewa Khrisna dalam kepercayaan Hindu dan Dewa Mesir, Amon digambarkan berkulit biru. Entah bagaimana, ternyata manusia berkulit biru benar-benar wujud, seperti kisah berikut ini:

Pada tahun 1820, seorang anak yatim piatu yang berasal dari Perancis bernama Martin Fugate mendapat tanah hibah di sebelah timurĀ Kentucky, yang dikenal dengan nama Troublesome Creek.

Kemudian Martin mengahwini seorangĀ wanitaĀ asa Amerika,Ā ElizabethĀ Smith, yang berambut merah dan berkulit sangat putih, seputih salji.Ā KeluargaĀ Fugate memiliki 7 anak, dan 4 di antaranya berkulit biru.

KeluargaĀ ini bertambah jumlahnya, kerana sesama anggotaĀ keluargaĀ Fugate berkahwin antara satu sama lain. Perkahwinan antara sepupu kerap terjadi,Ā keluargaĀ Fugate juga berkahwin denganĀ keluarga-keluargaĀ tetangga mereka.

biru1

 

Komuniti ini hidup terpencil di daerah yang belum memiliki infrastruktur.

Anak-anak Martin yang berkulit biru akhirnya berkahwin dengan saudara dari Ibu mereka. Zachariah, seorang anak berkulit biru, berkahwin dengan saudara kandung si Ibu, dan menghasilkan kombinasi gen yang 100 tahun kemudian menjadi penyebab kelahiran Benjy Stacy dengan warna kulit biru-keunguan!

Ketika doktorĀ keluargaĀ hairan melihat keadaan Benjy, mereka dijelaskan mengenai kisah nenek moyang Benjy, iaitu Luna Fugate.Ā KeluargaĀ mengatakan, Luna adalah perempuan yang ā€œsangat biruā€, ā€œperempuan terbiru yang pernah adaā€.

Mengapa Berkulit Biru?
Kelainan ini disebut methaemoglobinaemia ā€“ atau singkatnya: met-H, kondisi yang mengurangi kemampuan membawa oksigen dalam darah. Akibatnya, darah menjadi lebih gelap dari warna yang normal. Kes padaĀ KeluargaĀ Fugate dimungkinkan kerana berkahwin dengan tetangga dan kerabat dekat yang menyebabkan kelainan genetik ini berlanjutan.

(SUMBER)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s