SeaWalk di Pulau Memutik

Posted: December 20, 2013 in Jalan2, Roms
Tags: , , , , , , , , , , ,

Petang ni mau kongsi sedikit pengalaman SeaWalk kat Pulau Memutik beberapa bulan yang lalu. Pengalaman memang best buat yang pertama kali ikut seawalk ni.

romie 8

Aktiviti bermula seawal pagi pada jam 8.00 pagi dah kena tunggu kat jeti di Sutera Harbour untuk menaiki bot ke kawasan seawalk. Sebaiknya sesiapa yang naik buat aktivini ni..siap2 lah bawa brekpas dan makanan dan minuman masing2…coz kat atas bot takde jual makanan dan minuman…hehehee….

romie 10

 

Pesanan kepada yang ingin membuat aktiviti ni sebaiknya pakailah Sun Block yang tinggi coz panasnya tidak terkira…boleh kena sun burn kita dibuatnya.

72733_4551141381612_1534253042_n

 

Bila dah sampai kat port mereka….bot akan berlabuh untuk beberapa lama dalam sejam dua dan menyediakan peralatan2 yang akan digunakan oleh penyelam2.

894470_4550433323911_595390498_o

 

Gambar diatas ni dorang tengah ready peralatan yang akan dipakai…alat yang kelihatan macam mangkuk tanas putih tu sebenarnya akan kita letak dikepala dan beratnya alahaiiiii….memang berat! Tapi bila dah kat dalam air tak berat dah!

904400_4551142221633_309323934_o

 

Ni para pengendali akan memerhatikan penyelam2 daripada atas bot untuk memastikan peralatan semua dalam keadaan baik. Beberapa juru selam akan turut sama menyelam sebagai pemandu arah kepada para penyelam.

romie 6romie 9

 

45640_4550884575192_1634173704_n

Masa ikut seawalk ni saya bersama wife merasa pengalaman pertama kali buat aktiviti ni. Memang teruja bila dah berada didasar laut dan menikmati pemandangan didasarnya,

538956_4550858414538_220404081_n

 

Masa kita kat dalam dasar laut ni…mereka akan bekalkan kita dengan roti untuk diberi makan kepada ikan2….so bila dah kita keluarkan roti2 tu…banyak lah ikan yang akan datang kepada kita dan amat jinak! Teruja melihat keadaan kita dikelilingi oleh ikan2 yang banyak.

543616_4550858694545_1414595102_n

 

Dan yang paling best…pakej ni…dilengkapkan dengan sesi bergambar di dalam dasar laut ni. Mereka akan beri kita sekeping VCD yang telah disimpan gambar2 kita kat dasar laut ni. Pakej ni boleh tanya kat pengurusan sutera harbour. Pakej ni bernilai RM250 seorang.  :-)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s