Misteri Lukisan Bergaris Di Gurun Nazca, Peru.

Posted: September 9, 2016 in Roms

nazca-lines-hummingbird

 

Tiada siapa menyangka ada satu misteri objek aneh terpampang di dataran Gurun Nazca yang terletak di selatan Lima, Peru. Pada tahun 1920 sebuah pesawat komersial telah melintasi gurun berkenaan, juruterbang dan penumpang tergamam dan berasa hairan melihat pelbagai objek garisan lukisan aneh tertera di permukaan gurun itu.

Pelbagai lukisan bersaiz besar dalam pelbagai bentuk yang dilukis di atas tanah gurun. Lukisan tersebut mencapai ratusan meter panjang dan tidak mungkin disedari sesiapa meskipun seseorang itu berjalan di atasnya. Bentuknya hanya jelas kelihatan daripada udara.

Teori Mengenai Lukisan Nazca

Pelbagai persoalan mula timbul tentang misteri lukisan tersebut. Seorang doktor tempatan Toribio Mejia Xespe, dipercayai antara ahli sains pertama yang mengkaji lukisan Nazca iaitu pada 1927 dan selepas itu ramai penyelidik dan ahli arkeologi mula memenuhi Gurun Nazca.

nazca.human

 

Kajian mendapati lebih kurang 300 lukisan yang dihasilkan malah ia meliputi kawasan yang amat luas iaitu sejauh lebih 57 kilometer dan terdapat di antara Pergunungan Andes dan Pantai Peru. Antara objek yang tertera di permukaan gurun itu adalah monyet, burung, pokok, geometri dan jasad makhluk aneh.

nazca-lines-14-pv

 

Berdasarkan penemuan artifak arkeologi sekitar kawasan itu, penyelidik mendapati ada kaum tertentu menetap di situ kira-kira 1,300 tahun tetapi tidak dapat dipastikan sama ada kaum terbabit yang menghasilkan lukisan tersebut

Proses membuat lukisan tersebut adalah dengan menoreh permukaan tanah batuan keras berwarna gelap di gurun sehingga tanah itu berwarna lebih terang dan membentuk objek. Pelbagai teori diberi oleh penyelidik tentang lukisan tersebut antaranya adalah lukisan itu dibina oleh makhluk asing sebagai tapak pendaratan UFO pada zaman purba.

Selain itu ada juga pendapat mengatakan ia dibina sebagai upacara ritual keagamaan penduduk purba dalam menyembah ‘dewa’. Oleh itu terdapat lukisan berbentuk makhluk aneh menyerupai manusia. Pihak lain mengatakan ‘dewa’ yang disembah penduduk purba berkenaan sebenarnya adalah makhluk asing.

Lukisan itu juga dikaitkan dengan misteri pembinaan piramid dan stonehenge di mana tiga kawasan itu dikatakan menyimpan ‘kuasa’ tinggi di dunia ini serta kerap berlakunya fenomena ‘fata morgana’.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s