Archive for the ‘Jalan2’ Category

Petang ni mau kongsi sedikit pengalaman SeaWalk kat Pulau Memutik beberapa bulan yang lalu. Pengalaman memang best buat yang pertama kali ikut seawalk ni.

romie 8

Aktiviti bermula seawal pagi pada jam 8.00 pagi dah kena tunggu kat jeti di Sutera Harbour untuk menaiki bot ke kawasan seawalk. Sebaiknya sesiapa yang naik buat aktivini ni..siap2 lah bawa brekpas dan makanan dan minuman masing2…coz kat atas bot takde jual makanan dan minuman…hehehee….

romie 10

 

Pesanan kepada yang ingin membuat aktiviti ni sebaiknya pakailah Sun Block yang tinggi coz panasnya tidak terkira…boleh kena sun burn kita dibuatnya.

72733_4551141381612_1534253042_n

 

Bila dah sampai kat port mereka….bot akan berlabuh untuk beberapa lama dalam sejam dua dan menyediakan peralatan2 yang akan digunakan oleh penyelam2.

894470_4550433323911_595390498_o

 

Gambar diatas ni dorang tengah ready peralatan yang akan dipakai…alat yang kelihatan macam mangkuk tanas putih tu sebenarnya akan kita letak dikepala dan beratnya alahaiiiii….memang berat! Tapi bila dah kat dalam air tak berat dah!

904400_4551142221633_309323934_o

 

Ni para pengendali akan memerhatikan penyelam2 daripada atas bot untuk memastikan peralatan semua dalam keadaan baik. Beberapa juru selam akan turut sama menyelam sebagai pemandu arah kepada para penyelam.

romie 6romie 9

 

45640_4550884575192_1634173704_n

Masa ikut seawalk ni saya bersama wife merasa pengalaman pertama kali buat aktiviti ni. Memang teruja bila dah berada didasar laut dan menikmati pemandangan didasarnya,

538956_4550858414538_220404081_n

 

Masa kita kat dalam dasar laut ni…mereka akan bekalkan kita dengan roti untuk diberi makan kepada ikan2….so bila dah kita keluarkan roti2 tu…banyak lah ikan yang akan datang kepada kita dan amat jinak! Teruja melihat keadaan kita dikelilingi oleh ikan2 yang banyak.

543616_4550858694545_1414595102_n

 

Dan yang paling best…pakej ni…dilengkapkan dengan sesi bergambar di dalam dasar laut ni. Mereka akan beri kita sekeping VCD yang telah disimpan gambar2 kita kat dasar laut ni. Pakej ni boleh tanya kat pengurusan sutera harbour. Pakej ni bernilai RM250 seorang.  🙂

 

 

Advertisements

47 ron

Errrmmm….nak story sikit pasal citer 47 Ronin ni memang best. Ronin – (in feudal Japan) a wandering samurai who had no lord or master. Samurai yang tidak bertuan…hehehee… Last nite kuar lepak ngan member2 sempat juga tengok filem ni… Jalan cerita yang sangat menarik dan langsung tak bosan tengok filem ni dari awal sampai akhir…ending yang sangat menggembirakan. Saya bagi 4 bintang! Member2 yang belum tengok filem ni baik serbu kat panggung sekarang sebelum cerita menjadi basi…hehehe….tapi last nite kitorang dapat seat ke 5 dari depan…lantak jelah….walau sengal2 juga leher…hehehehe….cuma aksi dari pada Keanu Reeves tak banyak sangat….apa pun memang enjoy tengok filem ni!  🙂

47original

47

47-ronin-streaming-hdcomplet-com_6i8bv_2vp02j

romie 22

Desa Dairy Farm is located at the foothill of Mt. Kinabalu, at the Mesilau Plateau, Kundasang, Ranau. It is one of the subsidiaries of Desa Group of Companies which is wholly owned by the state government of Sabah, Malaysia.

romie 21

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

Desa Dairy Farm provides good education for children even adults to understand how fresh milk is being processed from raw to finish product. The best time to visit the farm is around 2:30pm as milking session is starting at 3pm every day. You can see all the cows are lining up waiting for milking.

romie 20

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah AttractionDesa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah AttractionDesa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

Friesian Cattles are reared in this farm to produce around one million liters of high quality fresh milk annually. The processing plant is fully automated at all stage of production. Fresh milk in original & chocolate flavors is available for sales at the lobby. Some souvenir also available and it is always nice to grab something for friends and family other than fresh milk!

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah AttractionDesa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

You can see Desa Dairy Farm far from the main road in Kundasang. It is not hard to find but there is no public transport to reach there. If you stay in Kinabalu Park or resort nearby, you may ask for transport from the reception. All the local folks know how to get there! You can see Australian Memorial Park at your right hand side on the way up to the farm

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

Mt. Kinabalu is just in front of you on your way in to Desa Dairy Farm if weather condition is good. You are viewing another side of Mt. Kinabalu! The cold weather, farm fencing, and Friesian cattle make you totally away from all the pressures and stressful life from the reality world. If you already arrive in Kinabalu Park or nearby resort, try to experience Desa Dairy Farm and take some nice photos along the way. “It’s not just about the milk!!! It is the DESA DAIRY FARM EXPERIENCE.”

Entrance fees for adult: RM 2.00
Desa Cattle (Sabah) Sdn Bhd
Mesilau Highland, Kundasang, Ranau

Here…some my picture with my lil sista….  🙂

romie 4

 

romie 3

Rumah Terbalik, Sabah.

Posted: June 6, 2013 in Jalan2

Errrrmmmmm…tetiba pula terfikir mau buat entry pasal Rumah Terbalik. Antara keunikan yang ada di Sabah Negeri Di Bawah Bayu. Lokasinya terletak di area Tamparuli betul2 di kawasan laluan yang paling sibuk di Sabah yang menghubungkan bahagian pantai timur Sabah…

Waktu datang melawat ni masa cuti sekolah dan barisan untuk beratur masuk ke dalam sangatlah panjang…so, sempat ambil gambar kat luar ja….masa ni juga saya bertemankan my very best friend mau shoot pic2 di area Rasa Sayang Resort…so, sebelum ke sana sempat singgah sebentar ke rumah terbalik. So, saya share beberapa pic saya di Rumah Terbalik…. 🙂

20130606-223533.jpg

20130606-223640.jpg

20130606-223748.jpg

20130606-223849.jpg

20130606-223936.jpg

20130606-224037.jpg

Entry awal pagi ni nak sambung kongsi gambar2 pemandangan yang menarik di sepanjang perjalanan menaiki River Cruise Melaka…. Memang cantik pada waktu malam..

Cahaya2 lampu neon membuatkan pemandangan semakin cantik!

Cahaya2 lampu neon membuatkan pemandangan semakin cantik!

Bangunan2 disepanjang melusuru sungai Melaka yang dilimpahi cahaya yang berwarna warni menambahkan lagi daya tarikan sungai Melaka.

Bangunan2 disepanjang melusuru sungai Melaka yang dilimpahi cahaya yang berwarna warni menambahkan lagi daya tarikan sungai Melaka.

Antara lukisan mural yang menarik perhatian saya!

Antara lukisan mural yang menarik perhatian saya!

Antara dinding2 bangunan yang dihiasi mural yang bermotifkan baba nyonya memang sinonim dengan negeri Melaka.

Antara dinding2 bangunan yang dihiasi mural yang bermotifkan baba nyonya memang sinonim dengan negeri Melaka.

Pemandangan sewaktu petang sebelum sunset!

Pemandangan sewaktu petang sebelum sunset!

Kawah Putih, Bandung, Indonesia.

Posted: June 4, 2013 in Jalan2
Tags:
Ni time my vacation ke Bandung Indonesia. Tempat ni memang cantik dan indah. Kawah putih ni terhasil bekas tapak gunung berapi yang telah meletus suatu ketika dulu. Cuaca memang sejuk kat sini. Tapi tak tahan duduk lama2 kat kawah putih ni coz bau belerang memang kuat sangat. Siapa yang tak tahan memang boleh buat sesak nafas. Member2 sempat juga beli tanah kawah putih yang dikatakan boleh mengubati beberapa jenis penyakit kulit dan untuk mencantikkan kulit.  Tapi perjalanan ke kawah putih dari pusat bandar bandung agak jauh juga. Tapi pemandangan disepanjang perjalanan ke kawah putih memang cantik.

Ni time my vacation ke Bandung Indonesia. Tempat ni memang cantik dan indah. Kawah putih ni terhasil bekas tapak gunung berapi yang telah meletus suatu ketika dulu. Cuaca memang sejuk kat sini. Tapi tak tahan duduk lama2 kat kawah putih ni coz bau belerang memang kuat sangat. Siapa yang tak tahan memang boleh buat sesak nafas. Member2 sempat juga beli tanah kawah putih yang dikatakan boleh mengubati beberapa jenis penyakit kulit dan untuk mencantikkan kulit. Tapi perjalanan ke kawah putih dari pusat bandar bandung agak jauh juga. Tapi pemandangan disepanjang perjalanan ke kawah putih memang cantik.

Melaka River Cruise

Pada bulan Mei lepas…sempat gak singgah ke Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah. Jejalan ngan kengkawan opis sempat gak naik Melaka River Cruise. Dengan harga tiket serendah Rm10.00 sahaja kita akan dibawa menyusur disepanjang sungai dengan pemandangan yang cantik terutama pada waktu malam. Keindahan dapat dilihat dengan nyalaan lampu2 neon bangunan disepanjan laluan sungai. Memang cantik. Sesiapa yang ingin mencuba menaiki Melaka River Cruise disyorkan pada waktu malam. Perjalanan mengambil masa selama lebih kurang dalam 30 minit.