Posts Tagged ‘sabah’

 

15 September 2016 (Khamis) : Sebuah kemalangan telah berlaku di KM60 Jalan Telupid ke Sandakan membabitkan sebuah lori tangki minyak sawit yg terbabas lalu terbalik d tengah jalanraya.

Kemalangan telah mengakibatkan jalan utama dikedua-dua arah tidak dapat dilalui oleh semua pengguna kenderaan dilaluan utama akibat treler tangki minyak tersebut melintang di atas jalan.

Advertisements

Entry kali ni saya nak kongsi pula kejayaan my office dalam memperolehi Pengiktirafan Pejabat Tanpa Sampah baru2 ni oleh Pihak Berkuasa Tempatan. Memandangkan my office berada di Sandakan, Sabah..so Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) adalah pihak yang memberikan pengiktirafan tersebut.

Idea mendapatkan status pejabat tanpa sampah ini datangnya apabila my office telah mendapat pensijilan EKSA pada bulan November 2015. Dipendekkan cerita..Pensijilan EKSA ini menjadikan usaha2 mendapatkan Status Pejabat Tanpa Sampah lebih mudah.

Pengiktirafan ini telah diberikan oleh Presiden Majlis Perbandaran Sandakan sendiri iaitu Datuk Ir James Wong pada 18 Julai 2016. Usaha2 mendapatkan status Pejabat Tanpa Sampah ni bermula dgn pelancaran gotong-royong perdana yang kami adakan sebagai langkah awal untuk memaklumkan semua kakitangan bahawa pejabat ini serius dalam mendapatkan status pengiktirafan tersebut.

Penglibatan semua kakitangan adalah diwajibkan semasa gotong-royong tersebut diadakan. Semangat cintakan kebersihan diterapkan dalam program tersebut agar semua kakitangan dapat memberikan kerjasama dalam usaha ini. Aktiviti dimulakan dengan aktiviti senamrobik bagi menaikkan mood diawal aktiviti agar menaikkan mood ceria sepanjang program berlangsung.

Penyediaan banner dan banting juga perlu dititikberatkan sebagai langkah promosi bagi aktiviti ini. Ianya bukan sahaja untuk makluman kakitangan malah untuk makluman orang awam yang berkunjung ke premis pejabat. Penyediaan banner dan banting ini juga adalah salah satu kreteria yang dinilai oleh MPS. Semasa program gotong-royong tersebut juga telah dibuat penyerahan tong sampah kepada semua bahagian dan unit dalam pejabat sebagai simbolik perasmian program gotong-royong dan seterusnya aktiviti memungut sampah beramai2 disekeliling kawasan pejabat. Sebagai bonus mereka yang hadir…telah dibuat cabutan nama bertuah sebagai tanda terima kasih atas kerjasama kakitangan yang sangat sporting dalam menjayakan program tersebut.

Setelah beberapa bulan berusaha dengan kempen bebas sampah dipejabat..maka tibalah hari2 yang dinanti iaitu Pengisytiharan Pejabat Tanpa Sampah oleh MPS. Majlis telah berlangsung secara sederhana memandangkan bajet yang terhad.

Menjadikan majlis tersebut lebih istimewa…my office membuat segmen lafaz ikrar pejabat bebas sampah yang disaksikan oleh Presiden MPS sendiri.

Majlis tersebut telah berjalan dengan lancar atas kerjasama daripada semua kakitangan cemerlang yang bersungguh-sungguh dalam menaikkan imej pejabat.

Sekalung penghargaan buat Pn.Lily dan En.Mansor daripada MPS yang banyak memberikan kerjasama dan memberikan idea serta buah fikiran dalam menjayakan Kempen ini.

Petang ni mau kongsi sedikit pengalaman SeaWalk kat Pulau Memutik beberapa bulan yang lalu. Pengalaman memang best buat yang pertama kali ikut seawalk ni.

romie 8

Aktiviti bermula seawal pagi pada jam 8.00 pagi dah kena tunggu kat jeti di Sutera Harbour untuk menaiki bot ke kawasan seawalk. Sebaiknya sesiapa yang naik buat aktivini ni..siap2 lah bawa brekpas dan makanan dan minuman masing2…coz kat atas bot takde jual makanan dan minuman…hehehee….

romie 10

 

Pesanan kepada yang ingin membuat aktiviti ni sebaiknya pakailah Sun Block yang tinggi coz panasnya tidak terkira…boleh kena sun burn kita dibuatnya.

72733_4551141381612_1534253042_n

 

Bila dah sampai kat port mereka….bot akan berlabuh untuk beberapa lama dalam sejam dua dan menyediakan peralatan2 yang akan digunakan oleh penyelam2.

894470_4550433323911_595390498_o

 

Gambar diatas ni dorang tengah ready peralatan yang akan dipakai…alat yang kelihatan macam mangkuk tanas putih tu sebenarnya akan kita letak dikepala dan beratnya alahaiiiii….memang berat! Tapi bila dah kat dalam air tak berat dah!

904400_4551142221633_309323934_o

 

Ni para pengendali akan memerhatikan penyelam2 daripada atas bot untuk memastikan peralatan semua dalam keadaan baik. Beberapa juru selam akan turut sama menyelam sebagai pemandu arah kepada para penyelam.

romie 6romie 9

 

45640_4550884575192_1634173704_n

Masa ikut seawalk ni saya bersama wife merasa pengalaman pertama kali buat aktiviti ni. Memang teruja bila dah berada didasar laut dan menikmati pemandangan didasarnya,

538956_4550858414538_220404081_n

 

Masa kita kat dalam dasar laut ni…mereka akan bekalkan kita dengan roti untuk diberi makan kepada ikan2….so bila dah kita keluarkan roti2 tu…banyak lah ikan yang akan datang kepada kita dan amat jinak! Teruja melihat keadaan kita dikelilingi oleh ikan2 yang banyak.

543616_4550858694545_1414595102_n

 

Dan yang paling best…pakej ni…dilengkapkan dengan sesi bergambar di dalam dasar laut ni. Mereka akan beri kita sekeping VCD yang telah disimpan gambar2 kita kat dasar laut ni. Pakej ni boleh tanya kat pengurusan sutera harbour. Pakej ni bernilai RM250 seorang.  🙂

 

 

romie 22

Desa Dairy Farm is located at the foothill of Mt. Kinabalu, at the Mesilau Plateau, Kundasang, Ranau. It is one of the subsidiaries of Desa Group of Companies which is wholly owned by the state government of Sabah, Malaysia.

romie 21

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

Desa Dairy Farm provides good education for children even adults to understand how fresh milk is being processed from raw to finish product. The best time to visit the farm is around 2:30pm as milking session is starting at 3pm every day. You can see all the cows are lining up waiting for milking.

romie 20

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah AttractionDesa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah AttractionDesa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

Friesian Cattles are reared in this farm to produce around one million liters of high quality fresh milk annually. The processing plant is fully automated at all stage of production. Fresh milk in original & chocolate flavors is available for sales at the lobby. Some souvenir also available and it is always nice to grab something for friends and family other than fresh milk!

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah AttractionDesa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

You can see Desa Dairy Farm far from the main road in Kundasang. It is not hard to find but there is no public transport to reach there. If you stay in Kinabalu Park or resort nearby, you may ask for transport from the reception. All the local folks know how to get there! You can see Australian Memorial Park at your right hand side on the way up to the farm

Desa Dairy Farm, Mesilau Highland, Kundasang - Sabah Attraction

Mt. Kinabalu is just in front of you on your way in to Desa Dairy Farm if weather condition is good. You are viewing another side of Mt. Kinabalu! The cold weather, farm fencing, and Friesian cattle make you totally away from all the pressures and stressful life from the reality world. If you already arrive in Kinabalu Park or nearby resort, try to experience Desa Dairy Farm and take some nice photos along the way. “It’s not just about the milk!!! It is the DESA DAIRY FARM EXPERIENCE.”

Entrance fees for adult: RM 2.00
Desa Cattle (Sabah) Sdn Bhd
Mesilau Highland, Kundasang, Ranau

Here…some my picture with my lil sista….  🙂

romie 4

 

romie 3

Pepagi ni hangat pasal kapal terbang terhempas kat Kudat, Sabah kelmarin. So, nak share beberapa gambar2 nahas Kapal Terbang MAS WIngs tersebut yang terhempas di Kg.SinSan Kudat, Sabah.

kapal terbang14 kapal terbang15

kapal terbang10 kapal terbang11 kapal terbang12 kapal terbang9 kapal terbang8 kapal terbang7 kapal terbang6 kapal terbang5 kapal terbang4 kapal terbang3 kapal terbang2 kapal terbang1 kapal terbang

Takziah kepada keluarga juru terbang yang menjadi korban dalam nahas tersebut. R.I.P

kapal terbang16

kapal terbang17

KUALA LUMPUR, 11 Okt (Bernama) — Malaysia Airlines meluahkan rasa sedih

atas kematian pembantu juruterbang MASwings, Marc Joel Bansh, 22 dan penumpang

Tan Ah Chai, 96, susulan nahas pesawat Twin Otter milik MASwings di Kudat

semalam.

Malaysian Airlines dalam kenyataan hari ini, berkata Ketua Pegawai Eksekutif

kumpulan yang juga Pengerusi MASwings Ahmad Jauhari Yahya sudah menziarahi semua

mangsa yang dirawat di hospital di Kudat bagi memastikan kebajikan mereka

dijaga.

Pesawat malang itu membawa 16 orang termasuk kru dan daripada jumlah itu 15

ialah rakyat Malaysia manakala seorang lagi warga Filipina.

Nahas berlaku dalam kawasan Lapangan Terbang Kudat pada pukul 2.50 petang

semalam ketika pesawat yang dikemudi oleh Kapten Wan Mohd Abd Amir Wan Yahya

bersama-sama Marc Joel sedang melakukan pendaratan.

Menurut kenyataan itu pesawat tersebut berada dalam keadaan baik sebelum

nahas berlaku.

Punca kejadian masih belum dapat dipastikan dan MAS bersama-sama MASwings

akan memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa untuk membantu siasatan, kata

kenyataan itu.

“Malaysia Airlines juga melakukan segala yang mampu untuk membantu pihak

terjejas menghadapi tempoh sukar ini,” kata kenyataan itu.

MAS juga membuka pusat perkhidmatan yang beroperasi 24 jam dan keluarga

mangsa boleh menghubungi talian 03-78841234 untuk sebarang pertanyaan.

— BERNAMA

Sumber: Dari FB rakan2.

jehan

 

BIARPUN sudah mendirikan rumah tangga beberapa bulan lalu, namun kehidupan pelakon dan pengarah, Jehan Miskin tidak ubah seperti orang bujang.

Menurut Jehan, sejak hari pertama menyambut Ramadan, dia terpaksa menguruskan segala kelengkapan hariannya sendiri memandangkan isterinya, Julie Camelia Rhee tinggal berjauhan dengannya.

jeh

“Setakat ini semuanya berjalan seperti biasa cuma saya agak sedih dan sunyi kerana isteri tidak ada bersama saya buat masa ini. Dia sekarang ada di Jepun kerana ada kerja yang perlu diselesaikan.

“Jadi terpaksalah saya berpuasa sendiri, buka sendiri, macam orang bujang,” katanya sambil tertawa.

Tambah Jehan, kesibukan bekerja sepanjang Ramadan ini sedikit sebanyak mengurangkan kesunyiannya dalam menjalani rutin hariannya secara berseorangan.

“Saya baru selesai menjalani penggambaran program travelogue di Sabah. Sejak 1 Ramadan, memang saya berpuasa di Sabah dan berbuka dengan kru-kru produksi.

“Mujur juga ada kerja, sekurang-kurangnya tidaklah saya berseorangan. Mungkin dalam masa beberapa hari isteri saya akan pulang dan saya memang tidak sabar mahu berpuasa bersamanya,” jelas Jehan.

Dalam perkembangan lain, drama bersiri pertama arahan Jehan, What If, kini sedang rancak ditayangkan pada setiap Rabu, jam 9.30 malam di saluran 8TV.

jeh3 jeh4

 

bev

PENAMPANG 4 Ogos – Seorang ahli perniagaan dari Kuching, Sarawak, maut akibat ditembak di hadapan sebuah restoran di Beverly Hills di sini malam tadi, yang dipercayai angkara persaingan perniagaan atau dendam peribadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10.30 malam itu, mangsa, Tiong Choon Kwong, 44, yang sedang mengusahakan sebuah pusat peranginan di Pulau Dinawan, Papar, maut terkena satu das tembakan di rusuk kanan sejurus keluar dari restoran berkenaan oleh suspek yang disyaki menaiki sebuah kereta.

Mangsa yang rebah di atas jalan dibawa ke hospital oleh rakan-rakannya dan seorang anggota polis yang kebetulan berada di situ.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, mangsa bagaimanapun disahkan meninggal dunia pukul 12.10 tengah malam ketika dirawat di Hospital Queen Elizabeth di sini.

“Berdasarkan siasatan awal, sebuah kereta berwarna putih menghampiri mangsa yang sedang menjawab panggilan telefon di luar restoran berkenaan sebelum seorang daripada suspek melepaskan tembakan dari jarak dekat dengan senjata dipercayai jenis senapang patah,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Tambah Hamza, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan setakat ini tiada penahanan dibuat pihak polis.

Katanya, berdasarkan siasatan awal pihak polis percaya kes itu berkemungkinan dilakukan lebih daripada seorang suspek dan bermotifkan persaingan perniagaan atau dendam peribadi.

Beliau berkata, berdasarkan maklumat awal suspek tidak mempunyai sebarang rekod jenayah.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130805/je_02/Lagi-ahli-perniagaan-ditembak#ixzz2b4MbWq7U
© Utusan Melayu (M) Bhd

Hari ni Blog Roms mau share entri pasal ensiden kemalangan yang berlaku di jalan Lintas Kolombong dihadapan Citymall Shopping Complex, Kota Kinabalu.

image

image

image

Kemalangan Dihadapan Citymall, Kota Kinabalu.

Sumber pic daripada rakan2 whatsapp… 🙂

20130627_214450 20130627_214333 20130627_214327 20130627_214306 20130627_214208 20130627_214153 20130627_214135 20130627_214101 20130627_214045 20130627_214024 20130627_214015 20130627_213859 20130627_213832 20130627_213519 20130627_213502 20130627_213359 20130627_213315 20130627_213221 20130627_213110 20130627_212946 20130627_212633 20130627_212438 20130627_212429 20130627_212010 20130627_211951 20130627_211632 20130627_211626 20130627_211614 20130627_211605 20130627_211345 20130627_211337 20130627_211258 20130627_210958 20130627_210954 20130627_210946 20130627_210940 20130627_210916 20130627_210808 20130627_210754 20130627_210750 20130627_210747 20130627_210743 20130627_210740 20130627_210733 20130627_210729 20130627_210718 20130627_210645 20130627_210643 20130627_210639 20130627_210636 20130627_210551 20130627_210542 20130627_210533 20130627_210449 20130627_210445 20130627_210351 20130627_205959 20130627_205951 20130627_205946 20130627_205936 20130627_205927 20130627_205901 20130627_205857 20130627_205825 20130627_205301 20130627_205244 20130627_205015 20130627_204825 20130627_204717 20130627_204550 20130627_204539 20130627_204535 20130627_204447 20130627_204431 20130627_204217 20130627_204202 20130627_204116 20130627_204108 20130627_204046 20130627_204039 20130627_203955 20130627_203951 20130627_203551 20130627_203548 20130627_203544 20130627_203538 20130627_203532 20130627_203505 20130627_203430 20130627_203001 20130627_202808 20130627_202757 20130627_202734 20130627_202301 20130627_202232 20130627_202202 20130627_202155 20130627_202138 20130627_202010 20130627_201808 20130627_201739 20130627_201736 20130627_201730 20130627_201726 20130627_201716 20130627_201622 20130627_201618 20130627_201211 20130627_201041 20130627_201031 20130627_200528 20130627_200353 20130627_200339 20130627_193706 20130627_193700tition

image

22 Jun 2013: Terkini dua orang pelajar maut ketika menunggang sebuah motosikal di jalan Ketiau pagi tadi. Kemalangan melibatkan perlanggaran dengan sebuah motokar. Kelihatan pada gambar kedua-dua pelajar masih mengenakan baju sport science sekolah dan saya dimaklumkan oleh seorang rakan mangsa yang prihatin bahawa topi keledar yang digunakan oleh kedua-dua mangsa telah pecah. (Harap maaf kerana maklumat sebelum ini mengatakan mangsa tidak menggunakan topi keledar & gambar mangsa terpaksa di delete bagi menghormati keluarga mangsa) Takziah kepada keluarga mangsa.. Berhati2 di jalan raya.

image

image
Topi keledar mangsa pun pecah.

IKLAN: IKLAN : IKLAN : IKLAN : IKLAN: IKLAN : IKLAN : IKLAN : IKLAN

image

Eternal Beauty Elysyle Hanya Serendah RM86.00 sebulan selama 3 tahun dengan AEON Credit. Contact me jika berminat. 🙂

image

DX Lingerie serendah RM145.00 satu set lengkap sebulan selama 3 tahun dengan AEON Credit.