Nasib Pulau Buatan ‘The World’ di Dubai Yang Hampir 10 Tahun Terbengkalai

Posted: October 8, 2013 in Berita, Info
Tags: , , , , , , , , ,

‘The World’ merupakan gugusan kepulauan buatan yang terdiri daripada kira-kira 300 pulau-pulau kecil yang dibina dalam bentuk kasar peta dunia , yang terletak 4.0 kilometer di luar pantai Dubai , United Arab Emirates.

Pulau-pulau yang terdiri terutamanya daripada pasir dan batu ditambak di perairan pesisir pantai cetek Dubai. 321
juta meter padu pasir dan 31 juta tan batu telah digunakan untuk membina pulau-pulau yang merangkumi kawasan seluas kira-kira 6 x 9 kilometer, dan dikelilingi oleh sebuah pulau pemecah ombak berbentuk bujur. Pulau-pulau yang dinamakan sempena nama negara-negara seperti Britain , Jerman , Switzerland, dan lain-lain ini terdiri daripada 14,000 hingga 42,000 meter persegi dan terletak kira-kira 100 meter dari satu sama lain.

Projek ini dimulakan hampir 10 tahun yang lalu, tetapi kerja-kerja telah terhenti secara berkala sejak berlakunya kemelesetan ekonomi global. Dua tahun lalu, keseluruhan projek itu telah sangat hampir dengan kegagalan apabila Penguine Marine, syarikat yang menyediakan perkhidmatan mengangkut dari pantai, mendakwa bahawa pulau-pulau
tersebut semakin tenggelam ke dalam laut cetek. Nakheel Properties Group, pemaju hartanah, bagaimanapun menafikan laporan tersebut.

Walaupun hampir 70 peratus daripada pulau-pulau itu telah dijual, menurut satu laporan pada Januari 2012 , pulau-pulau itu secara kekal kebanyakannya tidak disentuh kerana kelewatan dan kekurangan keperluan infrastruktur. Hanya dua pulau daripada 300 pulau-pulau yang mempunyai binaan bangunan di atasnya. Salah satu daripada pulau itu, iaitu Pulau Lebanon, adalah satu-satunya yang setakat ini telah dibangunkan secara komersial. Ia dimiliki oleh ahli perniagaan Abu Dhabi, Ravi Raman yang merancang untuk menggunakannya bagi acara-acara korporat swasta dan pihak awam.

Namun baru-baru ini, terdapat pelbagai rancangan untuk menghidupkan semula projek ini. Kleindienst, syarikat pembangunan hartanah di Dubai mengumumkan bahawa tidak lama lagi mereka akan memulakan kerja-kerja pembinaan di “Heart of Europe”, satu pembangunan yang bercita-cita tinggi yang dirancang merangkumi sebanyak enam pulau di ‘benua Eropah’.

Nakheel Group sendiri bakal membangunkan sebuah resort yang dinamakan “Coral Island” di lebih daripada 20 pulau yang membentuk bahagian Amerika Utara. Satu lagi kumpulan pelaburan dari Kuwait telah membeli 14 pulau yang
membentuk Australia dan New Zealand di mana akan wujud resort lain. Finland, Ireland, Britain dan Moscow yang diperolehi oleh kumpulan-kumpulan perniagaan yang berbeza dengan rancangan untuk mengubah mereka menjadi
villa, pub , pusat peranginan bertemakan fesyen dan banyak lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s