Archive for the ‘Menu’ Category

Hehehe rindukan lembu cisdel? kami baru sahaj pulang dari percutian yang agak menyeronokkan. Untuk update berkenaan percutian itu nantikan di post akan datang.. Kali ini kami ingin berkongsi tentang apa yang orang lain dari seluruh dunia makan. Satu perkongsian yang sangat menarik.

Poland

poland

 

 

 

 

The Sobczynscy family of Konstancin-Jeziorna

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 582.48 Zlotys atau $151.27 USD
Makanan Kegemaran: Pig’s knuckles with carrots, celery and parsnips

2) Egypt

image0031

 

The Ahmed family of Cairo

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 387.85 Egyptian Pounds atau $68.53 USD
Makanan Kegemaran: Kacang bendi dengan daging kambing

3) Ecuador

image0041

 

The Ayme family of Tingo

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: $31.55 USD
Makanan Kegemaran: Sup kentang campur kobis

4) United State

image0051

 

The Caven family of California

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: $159.18 USD
Makanan Kegemaran: beef stew, berry yogurt sundae, clam chowder, ice cream

5) United State

us

 

The Revis family of North Carolina

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: $341.98 USD
Makanan Kegemaran: spaghetti, potatoes, sesame chicken

6) Mongolia

mongolia

 

The Batsuuri family of Ulaanbaatar

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 41,985.85 togrogs or $40.02 USD
Makanan Kegemaran: Mutton dumplings

7) Great Britain

britain

 

The Bainton family of Cllingbourne Ducis

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 155.54 British Pounds atau $253.15 USD
Makanan Kegemaran: avocado, mayonnaise sandwich, prawn cocktail, chocolate fudge cake with cream

8) Bhutan

bhutan

 

The Namgay family of Shingkhey Village

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 224.93 ngultrum or $5.03 USD
Makanan Kegemaran: Mushroom, cheese and pork

9) Jerman

german

The Melander family of Bargteheide

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 375.39 Euros or $500.07 USD

10) Jepun

jepun

The Ukita family of Kodaira City

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 37,699 Yen or $317.25 USD

11) Itali

itali

 

The Manzo family of Sicily

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 214.36 Euros or $260.11 USD
Makanan Kegemaran: fish, pasta with ragu, hot dogs, frozen fish sticks

12) Chad

chad

 

The Aboubakar family of Breidjing Camp

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 685 CFA Francs or $1.23 USD
Makanan Kegemaran: soup with fresh sheep meat
Info tambahan: ini di kem pelarian Chad kalau tak silap aku

13) Kuwait

kuwait

 

The Al Haggan family of Kuwait City

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 63.63 dinar or $221.45 USD
Makanan Kegemaran: Beriyani Ayam dengan nasi basmathi

14) Mexico

maxico

 

The Casales family of Cuernavaca

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 1,862.78 Mexican Pesos or $189.09 USD
Makanan Kegemaran: pizza, crab, pasta, chicken

15) China

china

 

The Dong family of Beijing

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: 1,233.76 Yuan or $155.06 USD
Makanan Kegemaran: fried shredded pork with sweet and sour sauce

16) Lembu Cisdel

lembu

 

Hahahahahaaa…..

makanan lembu cisdel

Perbelanjaan makanan untuk seminggu: percuma.. sebab aku yang kena tanggung dia
Makanan Kegemaran: rumput segar.. tapi kadang-kadang ayam goreng dengan bento pon dia balun

korang plak suka makan apa? dan berapa anggaran perbelanjaan mingguan untuk makanan? hoho

sumber: email daripada blogger.. jika anda email menarik atau idea2 yang bernas, sila emailkan kepada saya.. saya akan jadikan ia lebih cisdel.. hohoho

Advertisements

Lunch @ UpperStar Suria Sabah.

Posted: June 7, 2013 in Menu

Hari ni isi perut tyme lunch kat UpperStar Suria Sabah. Harga makanan kat sini amatlah berbaloi2 dengan kuantiti makanan yg diberikan.

image

image

image

image

Pic emsem boi kat atas tu…jeng..jeng…jeng….memperkenalkan…ni lah my very very best friend….hehhehe….kira orang bilang BFF lah….hehehe…his name is Adad… 🙂

Rasa bertuah sangat mcm kena nombor rasanya coz menu yg kitorang selalu mau order selalu tiada. Kejap habis…kejap petang baru ada and macam2 alasan. Hari ni dah boleh rasa kembali menu tu… Mau tau menu apa? Hehehehehehe…. 🙂

image

image

image

Ni dia menu kegemaran a.k.a pebret kitorang….Lamb Massala Rice. Hari ni rasa tidalah mau berlari ditelan batu belah batu betangkup kerana kempunan menu ni….hehehehehe….

image

Layan chip ni dulu sblm membelasah menu pebret! 🙂

Selamat menjamu selera… 🙂

Khasiat Pisang

Posted: June 6, 2013 in Menu

image

Pagi ni aku brekpas buah pisang. So nak kongsi sikit tentang khasiat buah pisang yg saya perolehi dari sebuah blog. Selain menjadi kegemaran sebahagian besar atlet, buah pisang juga memiliki khasiat utk kesihatan serta kecantikan. Namun untuk mendapatkan manfaatnya, Anda perlu cermat memilih. Pasalnya hanya pisang yang matang saja yang dapat mengubah gula darah menjadi glukosa smulajadi, serta cepat serap ke dalam peredaran darah. Ciri-ciri pisang yang matang, adalah pisang yang kulitnya berwarna hijau kekuning-kuningan dengan cokelat atau kuning. Semua kandungan dalam pisang matang tersebut, akan memberikan beberapa manfaat kesihatan, terutama bagi:

1. Sumber Tenaga Pisang dapat dicerna dengan mudah, sehingga gula yang terdapat didalamnya akan diubah menjadi sumber tenaga yang baik untuk pembentukan tubuh, kerja otot dan juga sangat bagus untuk menghilangkan lelah.

2. Ibu Hamil Wanita yang tengah hamil dianjurkan untuk mengambil pisang, karana mengandung asam folat tinggi yang penting bagi kesempurnaan janin, pembentukan sel-sel baru dan mencegah terjadi cacat bawaan.Sebuah pisang matang, akan mengandung sekitar 85-100 kalori. Sehingga dengan memakan dua pisang segar, keperluan asam folat yang sekitar 58 mikrogram dapat terpenuhi. Di samping itu pisang akan membantu menjaga kadar gula darah yang dapat mengurangi morning sick, sehingga pisang sangat baik untuk kesihatan ibu hamil.

3. Penderita Anemia Kandungan zat besi yang cukup tinggi pada pisang, dapat menstimulasi produksi hemoglobin dalam darah bagi penderita anemia. Dua buah pisang sehari, sangat baik untuk penderita anemia.

4. Penderita Sakit Maag Sebagai buah yang dapat dikonsumsi langsung, pisang tak membuat iritasi atau kerusakan usus bagi penderita maag. Buah ini sering digunakan untuk melawan penyakit usus, sebab teksturnya lembut.Pisang juga dapat menetralkan kelebihan asam lambung dan melapisi perut sehingga mampu mengurangi iritasi. Bagi yang mengalami penyakit usus atau kolik akibat asam lambung, Anda dapat mengkonsumsinya dengan di campur pada segelas susu cair.

5. Penderita Penyakit Lever Bagi penderita lever, dua buah pisang sehari dengan tambahan satu sendok madu, akan baik untuk menambah nafsu makan dan meningkatkan kuat.

6. Penderita Luka BakarKhusus untuk penderita luka bakar, Anda dapat menggunakan daun pisang sebagai pengobatan. Caranya, kulit yang terbakar dioles dengan campuran abu daun pisang dan minyak kelapa. Campuran ini mampu mendinginkan kulit yang terbakar.

7. Yang Mengalami StressPisang mengandung potasium, yaitu mineral vital yang membantu menormalkan detak jantung, mengirim oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan kadar air dalam tubuh. Ketika mengalami stress, metabolisme tubuh akan meningkat drastis sehingga mengurangi kadar potasium tubuh. Dengan pisang, potasium dalam tubuh kadarnya akan seimbang.

8. Penderita StrokeBerdasarkan riset The New England Journal of Medicine, mengkonsumsi pisang setiap hari akan menurunkan resiko kematian akibat stroke hingga 40%.

9. Mengontrol TemperaturDi beberapa negara, pisang dipandang sebagai makanan pendingin yang dapat menurunkan temperatur fisik dan emosional ibu hamil. Di Thailand contohnya, ibu hamil mengkonsumsi pisang untuk memastikan bayi lahir dengan temperatur sejuk.

10. Meningkatkan Kekuatan OtakDi sebuah sekolah Inggris, 200 pelajar mampu menyelesaikan ujian akhir hanya dengan sarapan pisang. Mereka juga kerap mengkonsumsi pisang saat jam istirahat serta makan siang, sebab pisang mampu meningkatkan kekuatan otak.